14 Ιουλίου – Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

14 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΑΣ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΑΣ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΑΣ

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.), τον Ερυθρό Σταυρό και την Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.

Το μήνυμα από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας είναι ότι την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή : λίγο από το χρόνο του και 400ml αίμα από τα 5 λίτρα που έχει.

Φέτος το  κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι «Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά.», μήνυμα που προβάλλει την ανάγκη για αίμα όχι μόνο σε περίοδο κρίσης αλλά συστηματικά.

Παρά τις περίπου 92 εκατομμύρια ετήσιες αιμοδοσίες παγκοσμίως, το ασφαλές αίμα είναι συνεχώς σε υψηλή ζήτηση, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη εμπίπτει με τα γενέθλια του Karl Landsteiner (14 Ιουνίου 1868). Δημιούργησε το σύστημα αίματος ABO, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μεταγγίσεων αίματος.

Πώς να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη είναι να δώσουμε αίμα!

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αίμα όλων των τύπων και σπάνια υπάρχει αρκετό.

Μόνο μια συνεισφορά θα βοηθήσει να σώσουμε ζωές, οπότε ξεκινήστε και γίνετε ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ!

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη είναι μια ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε στο πρόβλημα και να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς παγκοσμίως.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθείτε στους γιατρούς σας, οι οποίοι είναι πάντα πρόθυμοι να σας λύσουν τυχόν απορίες.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι.Σ ΑΡΤΑΣ              Ο.Σ. ΑΡΤΑΣ             Φ.Σ. ΑΡΤΑΣ