Ο.Α.Σ.Ν.Α : Να αποζημιωθούν στο 100% του συνόλου των ζημιών που υπέστησαν οι Αγροτοκτηνοτρόφοι

agrotes

Στο Ν.ΑΡΤΑΣ όπως και σε όλη την χώρα, με την αρχή του νέου έτους ο χιονιάς και ο παρατεταμένος παγετός έπληξε γεωργικές καλλιέργειες καθώς επίσης και κτηνοτροφικές-αλλιευτικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να μειωθεί και άλλο το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροκτηνοτρόφων. Ιδιαίτερα σε εσπεριδοειδή και δενδροκαλλιέργειες το μέγεθος της ζημιάς είναι μεγάλο. Σ΄ αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι λόγω της απελευθέρωση της ενέργειας η ΔΕΗ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα πολλά αντιπαγετικά να μην λειτουργήσουν. Επίσης υπάρχουν και άλλοι παραγωγοί που ακόμα η ζημιά δεν έχει ακόμη εμφανιστεί.

Οι εκτεταμένες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, μαζί με τις συνέπειες από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και το ρωσικό εμπάργκο προκαλούν πρόσθετη μεγάλη μείωση στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, που έχει αποδεκατιστεί από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ  στον οποίο οι αγρότες πληρώνουν πολύ υψηλά ασφάλιστρα κάθε άλλο παρά ως στήριγμα των πληγέντων αγροτών λειτουργεί αφού με βάση τον αναχρονιστικό κανονισμό του, δεν προβλέπονται  αποζημιώσεις από όλες τις αιτίες ούτε στο σύνολο των ζημιών.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν.Αρτας ζητάει από την κυβέρνηση να αποζημιωθούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι στο 100% του συνόλου των ζημιών (παραγωγή, κεφάλαιο) που υπέστησαν.

Διεκδικούμε, ακόμα, κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ν’ αφήνουν εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα. Έτσι οι παραγωγοί, δεν θα πέφτουν θύματα της «ελεύθερης» αγοράς που, υπηρετώντας τα συμφέροντα και την κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων, διαμορφώνει χαμηλές τιμές των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων γι’ αυτούς που τα παράγουν και πολύ ακριβές τιμές για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που τα καταναλώνουν.

Παλεύουμε, επιπλέον, για μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες. Με επιδότηση των ζωοτροφών, μείωση της τιμής των φαρμάκων για τα ζώα και κατάργηση του ΦΠΑ, δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

Αγωνιζόμαστε για ένα  άλλο ΕΛΓΑ, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος για να καλύπτει όλες τις αιτίες των καταστροφών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο κι όλες τις αρρώστιες.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν.Αρτας καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος την ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΞΕΚΛΗΡΙΖΕΙ στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που οργανώνονται πανελλαδικά από την Πανελλήνια Επιτροπή των Μπλόκων.  Για να διεκδικήσουμε αγωνιστικά τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας και μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δώσουμε τη μάχη για την επιβιώσή μας.

 

Αρτα 13/1/2017

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν.Αρτας (ΟΑΣΝΑ)