Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα Μια δυναμική προοπτική ενάντια στην οικονομική κρίση

koinoniki epixeirimatikotita

koinoniki epixeirimatikotita

Το Επιμελητήριο Άρτας, η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου και το βιβλιοπωλείο -εκδόσεις Οσελότος (Ιωάννινα), παρουσιάζουν το βιβλίο της οικονομολόγου και εμπειρογνώμονα Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής επιχειρηματικότητας Θεοδώρας Ντούλια, με τίτλο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»  και υπότιτλο «Μια δυναμική προοπτική ενάντια στην οικονομική κρίση», την Δευτέρα, 27 Απρίλιου 2015, στις 7.00 μ.μ., στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου (Κοσμά Αιτωλού και Ν. Πριόβολου).

Αντίστοιχη Βιβλιοπαρουσίαση έγινε στα Γιάννενα στις 20/4/14 με διοργάνωση από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και στην Πρέβεζα στις 22/4/14, από το Επιμελητήριο και την ΕΓΕ Πρέβεζας.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

  1. Δημήτρης Μαγκούτης, Μέλος του Δ.Σ του Επιμελητηρίου Άρτας
  2. Ιωάννης Σπύρου, Πρόεδρος του Πιστωτικού Συνεταιρισμού Άρτας
  3. Εκπρόσωπος του ΤΕΙ Άρτας
  4. Θεοδώρα Ντούλια, Συγγραφέας του βιβλίου

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο κ. Δημήτρης Μαγκούτης, ενώ παρουσίαση της συγγραφέως θα κάνει η κ. Κική Κολοβού, τ. Πρόεδρος της Ε.Γ.Ε. Άρτας

Η παρουσίαση θα αποτελέσει αφορμή για συζήτηση.

Το βιβλίο, το οποίο αποτελεί … ενημερωτικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, αποπειράται:

  • να καταδείξει την σπουδαιότητα και την διόγκωση του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα, Ευρώπη και Διεθνώς καθώς και τις ευκαιρίες που προσφέρει για Απασχόληση και Τοπική Ανάπτυξη,
  • να καταγράψει το εύρος και τις δραστηριότητες του τομέα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (Κοινωνικές επιχειρήσεις, Φορείς της Αλληλέγγυας Οικονομίας και της Κοινωνίας των Πολιτών),
  • να προτείνει σε ενδιαφερόμενους τρόπους επαγγελματικής και κοινωνικής ενασχόλησης με τον τομέα και
  • να ευαισθητοποιήσει το κοινό προς την κατεύθυνση του Τομέα αυτού.

Φιλοδοξεί, σύμφωνα με τον Πρόλογο του καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Αντώνη Μωϋσίδη, «να αποτελέσει επιστημονικό πόνημα αλλά και χρηστικό εργαλείο για όσους προβληματίζονται θεωρητικά ή ιδεολογικά με τις κρίσεις και τα αδιέξοδα του κυρίαρχου κοινωνικού και οικονομικού συστήματος ή/και θελήσουν να ασχοληθούν στην πράξη με την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, αποτολμώντας νέους δρόμους πιο συλλογικούς και πιο ανθρώπινους.»

Περιλαμβάνει θεωρητική ανάλυση για τον Τρίτο τομέα της Οικονομίας  (την Κοινωνική Οικονομία, την Αλληλέγγυα Οικονομία και την Κοινωνία των Πολιτών) και τις δραστηριότητές του τομέα αυτού, παραδείγματα πρακτικής εφαρμογής, ασκήσεις και πληροφορίες, που διευκολύνουν τόσο τους αναγνώστες στην κατανόηση των θεμάτων, όσο και ενδιαφερόμενους για ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων, πρόσβαση, συνεργασία και δικτύωση με άλλες επιχειρήσεις και φορείς του Τομέα αυτού και για δραστηριοποίηση ευρύτερα στην Κοινωνία των Πολιτών και στην Αλληλέγγυα Οικονομία.

Περιλαμβάνει επίσης και συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό κατάλληλο για εκπαιδευτές, στελέχη εκπαιδευτικών φορέων και αυτοεκπαιδευόμενους που ασχολούνται με το πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας .

Απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, σε μελλοντικούς και υπάρχοντες κοινωνικούς επιχειρηματίες, σε δραστηριοποιούμενους και θιασώτες του Τρίτου τομέα, σε στελέχη Φορέων Αλληλέγγυας Οικονομίας, πολιτικούς και Managers Φορέων, σε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τραπεζικών Ιδρυμάτων και Συλλόγων, σε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους, και γενικότερα σε όσους ασχολούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν (επαγγελματικά, πολιτικά ή κοινωνικά) στον Τρίτο τομέα της οικονομίας (Κοινωνική Οικονομία, Αλληλέγγυα Οικονομία, Κοινωνία Πολιτών).

 

Στόχος της εκδήλωσης, επίσης, είναι  να αναπτυχθεί συζήτηση για τις δυνατότητες του τομέα της Κοινωνικής οικονομίας ως προς την απασχόληση και την ανάπτυξη συλλογικών επιχειρηματικών σχημάτων και Συμφώνων Απασχόλησης με όλο το κοινωνικό κεφάλαιο του Νομού.