Έκθεση γλυπτικής «Διάλογοι στον χώρο και στον χρόνο»

ΑΦΙΣΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης Γλυπτικής που διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, με τίτλο: «Διάλογοι στον χώρο και στον χρόνο» της Ευδοκίας Παπαγεωργίου, το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 και ώρα 19:30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

Με την εν λόγω έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Άρτα επιλεγμένα έργα της γλύπτριας Ευδοκίας Παπαγεωργίου, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο ένα μοναδικό και πρωτότυπο διάλογο μεταξύ αρχαίας ελληνικής και σύγχρονης τέχνης.

H Ευδοκία Παπαγεωργίου είναι μία καλλιτέχνης από την Ήπειρο με αρκετές ατομικές και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στη Γλυπτική και στα Εφαρμοσμένα Εργαστήρια του Ψηφιδωτού και της Τέχνης του Βιβλίου ενώ συνέχισε τις σπουδές της στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Από το 1976 ως το 1992 δίδαξε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από το 1993 ως το 2016 ήταν διευθύντρια και διδάσκουσα στο Εικαστικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ από το 2000 ως το 2005 δίδαξε στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τα έργα της εν λόγω έκθεσης, εκτίθενται σε παράλληλη θέαση με τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, καθώς και στο προαύλιό του, προκειμένου μέσω της συνύπαρξης να αναπτυχθεί διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο μοντέρνο και το αρχαίο. Παράλληλα, μέσα από τον πλούτο χρωμάτων και σχημάτων και μέσα από το πάντρεμα του αρχαίου με το σύγχρονο, του παραδοσιακού με το μοντέρνο, των φυσικών υλικών με τα βιομηχανικά υλικά, καθίσταται δυνατή η σύζευξη έργων τέχνης, διαφορετικών υλικών, τεχνοτροπίας και εποχής.

Ταυτόχρονα, μέσω της οπτικής διάδρασης ανάμεσα στην αρχαιότητα και το εικαστικό παρόν, ανοίγονται νέοι δρόμοι για μία πιο ουσιαστική κατανόηση της σύγκλισης διαφορετικών μορφών της τέχνης και εκπαιδεύεται ο θεατής για την κατάκτηση της «εγρήγορσης» στα κάθε λογής οπτικά ερεθίσματα.

Το έργο της καλλιτέχνιδος θα παρουσιάσει η κ. Δώρα Μαρκάτου, Ιστορικός Τέχνης, τέως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Γιώργου Γραμματικάκη, Ομότιμου Καθηγητή Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τίτλο «Η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής: Μύθοι και πραγματικότητα» και εν συνεχεία αστροπαρατήρηση του νυχτερινού ουρανού της Άρτας με τηλεσκόπια.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 23 Ιουνίου έως και 23 Νοεμβρίου 2018, κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας και κατά τη διάρκεια της θα πραγματοποιούνται:

-οργανωμένες ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις και τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου

-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό.