Έκδοση πρακτικών της επιστημονικής εκδήλωσης «Narda – Οθωμανική Άρτα, η μετάβαση από την ύστερη Οθωμανική περίοδο στην ελληνική πόλη»

narda

Εκδόθηκε, με χορηγία του ΤΕΙ Ηπείρου, ο τόμος των πρακτικών της Επιστημονικής Εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα, στις 19 και 20 Ιουνίου 2015, από το Εργαστήριο Βαλκανικής και Οθωμανικής Μουσικής, Ιστορίας και Πολιτισμών (ΕΒΟΜΙΠ) του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, με θέμα: «Narda-Οθωμανική Άρτα, η μετάβαση από την ύστερη οθωμανική περίοδο στην ελληνική πόλη».
Ο τόμος επέχει τη θέση του τεύχους 106, τ. ΙΖ΄(2016) του περιοδικού «Σκουφάς», που εκδίδει ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης «Σκουφάς». Τα κείμενα επιμελήθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Ηλίας Σκουλίδας, και το μουσικό υλικό, που περιέχεται στον συνοδευτικό ψηφιακό δίσκο, ο Λέκτορας του ιδίου Τμήματος κ. Μάρκος Σκούλιος.
Στο διήμερο συμπόσιο, διακεκριμένοι επιστήμονες, κατέθεσαν τον επιστημονικό τους προβληματισμό μέσα από τις ανακοινώσεις των άρθρων τους και τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κλείσιμο κάθε συνεδρίας και κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού. Η επιστημονική θεματογραφία της εκδήλωσης εστίασε στη Narda, την οθωμανική πόλη, όπως αυτή αποτυπώνεται στο οικιστικό σύνολο, με τη συνύπαρξη τριών διαφορετικών κοινοτήτων (της χριστιανικής, της ισραηλιτικής και της μουσουλμανικής), καθώς και στον αρχιτεκτονικό ιστό της ευρύτερης περιοχής (με κατάλοιπα στο «Ιμαρέτ» το τζαμί του Φαΐκ πασά αλλά και το τζαμί του Φεϊζουλάχ στην πόλη).
Το ιδιαίτερο αποτύπωμά της στην επιτυχία της διοργάνωσης εναπόθεσε η μουσική εκδήλωση που ακολούθησε στον αύλειο χώρο του τζαμιού του Φαΐκ πασά στο Ιμαρέτ, στην οποία συμμετείχαν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής με το μουσικό σύνολο Narda.
Αξίζει να επισημανθεί, ότι η κατά κοινή ομολογία πολύ πετυχημένη και πολυπληθής εκδήλωση υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΤΕΙ Ηπείρου, του Δήμου Αρταίων, του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Σκουφάς» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «Ο Μακρυγιάννης».