Απάντηση της Π.Ε Άρτας σε δημοσιεύματα της εφημερίδας ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

p_e_artas_F1879876389

Κύριε Διευθυντή,

Διαβάζοντας τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, κάθε καλοπροαίρετος πολίτης μένει με την απορία αν τελικά είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Άρτα είναι η μόνη πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας της Ηπείρου που δεν διαθέτει ιδιόκτητο διοικητήριο ή γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες εξεύρεσης οικοπέδου.

Θεωρητικά όλοι φαίνονται να συμφωνούν ότι πρέπει να βρεθεί χώρος για Διοικητήριο. Υπάρχουν όμως δύο κατηγορίες: Εκείνοι – οι έχοντες την πολιτική, αλλά και υπηρεσιακή ευθύνη – που αναζητούν εφικτή λύση και εκείνοι που επιδιώκουν λύση σύμφωνα με τις δικές τους – και ανεφάρμοστες – επιθυμίες.

Οι ενστάσεις που διατυπώνονται, όποτε επιχειρείται εξεύρεση λύσης, λειτουργούν  ως «τροχοπέδη» και έτσι η Π.Ε. Άρτας παραμένει έως σήμερα σε μισθωμένα γραφεία.

Η εφημερίδα σας, από την περασμένη εβδομάδα σε τρεις  διαδοχικές εκδόσεις έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με τον σχεδιασμό για το νέο Διοικητήριο και την επιλογή αγοράς οικοπέδου 5 στρεμμάτων από το Δήμο Αρταίων.

«Μέγα σκάνδαλο», «οκτώ χρόνια κοροϊδίας», «αποσιώπηση», «συσκότιση», «η υπόθεση σηκώνει Εισαγγελέα», «Κωσταλέξι», είναι ορισμένα από τα σχόλια  του συντάκτη τους,  της έγκυρης κατά τα άλλα «Ηχούς», αν και τον τελευταίο καιρό  μάλλον βλέπει με παραμορφωτικούς φακούς τα θέματα που έχουν σχέση με την Περιφέρεια.

Διαπίστωση, που προκύπτει από το γεγονός ότι δεν επιδεικνύεται εκ μέρους της συντακτικής σας ομάδας, ούτε η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία, ώστε να ζητηθεί και η άποψη (πολύ περισσότερο τα στοιχεία) του «εγκαλούμενου» φορέα, της Περιφερειακής Αρχής εν προκειμένω, την οποία  αφού πρώτα «σφυροκοπείτε», μετά υπόσχεστε… αποκατάσταση, αν και όταν,  σας προσκομιστούν στοιχεία.

Αν δεν το γνωρίζετε κ. Διευθυντή, αυτό λέγεται και «δολοφονία χαρακτήρων», μη θέλοντας να πιστέψουμε ότι αυτή είναι η πραγματική στόχευσή σας.

Μέσω των σχολίων σας, έμμεσα αλλά σαφέστατα, επιχειρείται και κάτι άλλο: Ενώ η Περιφερειακή Αρχή, προσπαθεί να βρει λύση για ιδιόκτητο δημόσιο κτίριο, εγκαλείται για δήθεν επιλογές της προς όφελος ιδιωτών.

Τέτοιου είδους σπίλωση είναι «κόκκινη γραμμή» για την Περιφερειακή Αρχή,κι αυτό επισημάνθηκε και σε επικοινωνία που είχε μαζί σας ο Περιφερειάρχης,  κατά την οποία σας εξήγησε ότι δεν δέχεται τέτοιου είδους υπαινιγμούς πουαν συνεχιστούν τότε το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.  Αυτό είναι νόμιμη άμυνα και όχι απειλή, όπως την εκλαμβάνετε και τη μεταφέρετε σε σχόλιά σας.

Εν προκειμένω:

Πρώην Στρατόπεδο Παπακώστα –  οικόπεδο ΟΑΕΔ

Το θέμα του Διοικητηρίου απασχολεί την Περιφερειακή Αρχή από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της. Αναζητήθηκε κάθε πρόσφορη λύση. Δυστυχώς βρήκαμε κλειστές «πόρτες». Οι δυσκολίες που συναντήσαμε στην προσπάθειά μας, πιστεύουμε ότι λίγο – πολύ είναι και εκείνες που εμπόδισαν όλους όσοι υπηρέτησαν είτε την πρώην Νομαρχία, είτε την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να βρουν λύση. Με τη διαφορά ότι η νυν Περιφερειακή Αρχή,  βρίσκει λύση.

Οι δημόσιοι χώροι, που αναζητήθηκαν είναι τέσσερις: Πρώην στρατόπεδο Παπακώστα, το οποίο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τελικά δεν το παραχώρησε, (λόγω διαφορετικής αντίληψης και προσέγγισης της νυν πολιτικής ηγεσίας), το οικόπεδο του Ο.Ε.Κ. (νυν ΟΑΕΔ),  η έκταση των 9 περίπου στρεμμάτων που κατακυρώθηκε στο Δημόσιο και η έκταση που είναι χαρακτηρισμένη ως χώρος διοικητικών κτιρίων, ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά στο σύνολό της είναι καταπατημένη (πιθανόν δε να έχει ενταχθεί στο Υπερταμείο Δημόσιας Περιουσίας).

Τμήμα του οικοπέδου του ΟΑΕΔ, έχει ζητηθεί με έγγραφο της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, για πρώτη φορά στις 5/9/2013. Στις 28/1/2014 ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Επιτροπής Στέγασης ΟΑΕΔ Ν. Ατζινά στα γραφεία της Π.Ε. Άρτας μαζί με μέλη του Δ.Σ.. Η κατάληξη της συζήτησης ήταν εποικοδομητική με υπόσχεση υποβολής θετικής εισήγησης στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, που όμως δεν έγινε. Στις 27/6/2016 υπήρξε νέο αίτημα της Π.Ε. Άρτας προς τη νέα Πρόεδρο του ΟΑΕΔ κ. Μ. Καραμεσίνη, ενώ ζητήθηκε και η βοήθεια κορυφαίου τοπικού πολιτικού παράγοντα, που επίσης επικοινώνησε με την κ. Καραμεσίνη, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί καμία απάντηση.

Το οικόπεδο των… 9 στρεμμάτων

Όσον αφορά το οικόπεδο του Δημοσίου, για το οποίο τόσα πολλά σας είπαν, κατά δήλωσή σας,  «οι εντιμότατοι φίλοι σας», θα μπορούσατε να έχετε μια σαφή ενημέρωση αν απευθυνόσασταν στις υπηρεσίες μας, οπότε και δεν θα μπορούσατε να  κάνετε αναφορές σε «μεγάλο σκάνδαλο» κλπ.

Για να μη κουράζουμε τους αναγνώστες σας με πολλές λεπτομέρειες, δεν θα αναφερθούμε σε όλη την αλληλογραφία, αλλά μόνο στις κύριες πτυχές της.

Η υπόθεση τελεσιδίκισε  υπέρ του Δημοσίου, με απόφαση του Αρείου Πάγου τον Ιούνιο (28) 2012 και όχι φυσικά το 2009 όπως το παρουσιάζετε με τη αναδημοσίευση του τότε πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της εφημερίδας σας. Με την παραλαβή της απόφασης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας απευθύνθηκε αμέσως στο Δήμο Αρταίων (25-9-2012) ζητώντας στοιχεία για τους όρους δόμησης και στη συνέχεια (29-10-2012) προς την Κτηματική Υπηρεσία για παραχώρηση του οικοπέδου. Για τέσσερα σχεδόν χρόνια η αλληλογραφία συνεχίζεται, με την Διεύθυνση  Δημόσιας Περιουσίας στις 6-5-2016 να ενημερώνει ότι από τα 9 στρέμματα,  προς παραχώρηση είναι ένα μόνο τμήμα του οικοπέδου, δηλαδή 2.698 τ.μ. εκτός σχεδίου πόλεως και η υπόλοιπη έκταση που είναι εντός σχεδίου, είναι για κοινόχρηστους χώρους όπως νέα περιφερειακή οδός, νέα δημοτική οδοποιία, νέο χώρο πάρκινγκ, ενώ έκταση εμβαδού 568,73 τ.μ. παραχωρήθηκε στην Αστυνομία.

Πέραν αυτών η Διεύθυνση Κτηματικής έθετε  κι άλλες προϋποθέσεις   που δεν μπορούσαν για αντικειμενικούς λόγους να εκπληρωθούν,  όπως π.χ. μελέτη επί ξένης ιδιοκτησίας!

Αυτή λοιπόν είναι η υπόθεση για την οποία εσείς θεωρείτε ότι είναι θέμα Εισαγγελέα, αλλά για την Περιφερειακή Αρχή, είναι θέμα που δίνει το ερέθισμα στους πολίτες της Άρτας να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Η Περιφερειακή Αρχή, εξάντλησε όλα τα μέσα και όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν για εξεύρεση κατάλληλης και επαρκούς έκτασης για τις ανάγκες ενός σύγχρονου Διοικητηρίου. Ίσως περίμενε περισσότερο χρόνο από ότι θα έπρεπε, ελπίζοντας να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες των Κρατικών φορέων, αλλά πλέον προχωρά με όρους απόλυτης διαφάνειας, «κωφεύει» στα κάθε λογής συμφέροντα που επιδιώκουν λύση (ή μη λύση) στα μέτρα τους και η Άρτα στην επόμενη περιφερειακή περίοδο θα έχει το δικό της, υπερσύγχρονο διοικητήριο.

 

Επισυνάπτουμε σχετικά έγγραφα