Αναβίωση εθίμων της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας

12034401_1041203702565476_3227902756070751376_o

Ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας Άρτας σας προσκαλεί στην Αναβίωση των Εθίμων που λαμβάνουν χώρα στο Ναό μας.

Μεγάλη Πέμπτη : Το έθιμο της Φωτιάς Ώρα 19:15. Στην πλατεία Αγίας Θεοδώρας και ενώ εντός του Ναού Διαβάζετε το έκτο Ευαγγέλιο ανάβει Μεγάλη Φωτιά σε ξύλα που μάζεψαν τις προηγούμενες ημέρες τα παιδιά της Ενορίας . Το Έθιμο χάνετε στα βάθη των αιώνων και συμβολίζει τις φωτιές που άναψαν έξω από το κυβερνείο του Ποντίου Πιλάτου περιμένοντας την απόφαση για την τύχη Του Ιησού . Αμέσως μετά την λήξη της ακολουθίας περί ώρα 23:30 και Καθ όλη τη διάρκεια της Νύχτας θα πραγματοποιείται με Ευλάβεια ο στολισμός του Επιταφίου με τον παραδοσιακό τρόπο, πέταλο πέταλο από Νέους και Νέες ,ενώ Μαθητές του Μουσικού Σχολείου αλλά και η Αρτινή παρέα θα ψάλουν τα εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου.

Μεγάλη Παρασκευή : Ώρα 20:00 Περιφορά του Επιταφίου της Αγίας Θεοδώρας στην οδό Σκουφά μαζί με τους Επιτάφιους όλων των Ενοριών της πόλης μας.

Μεγάλο Σάββατο : Ώρα 10:00 το πρωί, μόλις η καμπάνα σημαίνει την πρώτη Ανάσταση σπάμε τις γνωστές λίμπες ή μπότια. Το μεσημέρι Ώρα 15:00 αρχίζει στο πηγάδι του Ναού της Αγίας Θεοδώρας η κατασκευή του Ιούδα (αχυρένιου ομοιώματος ανθρώπου) που θα καεί το βράδυ . Ώρα 23:30 Με το δεύτε λάβετε φως θα αφεθούν στον ουρανό φωτεινά αερόστατα που συμβολίζουν την άνοδο της ψυχής στον ουρανό . Μόλις η καμπάνες σημάνουν την Ανάσταση θα δοθεί στην πυρά ο Ιούδας ένα έθιμο που χάνετε στα βάθη των αιώνων και το τηρούμε ακόμα . Επίσης πλούσια πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον ουρανό της πόλης μας .

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΟΥΡΣΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ